eVonatjegy

Vonatjegyet nyomtatni? Inkább mutassuk fel telefonon

Nincsen több türelmetlenül sóhajtozó sorban állás a jegypénztár előtt, nem kell többet idegeskednünk amiatt, hogy az automatát egy, a géphez nem értő utastársunk lassan és tanácstalanul nyomogatja, miközben mi sietünk.

Nem kell többet idegesen futni a vasútállomásra, vagy abban reménykedni, hogy még éppen átcsúszhatunk a sárga lámpán. Vegyük meg előre online az e-vonatjegyünket, és így kíméljük meg magunkat a vásárlással járó aggodalmaktól!

Eddig is volt lehetőség a MÁV utasai számára arra, hogy a feláras vonatokon egy, az okostelefonon megnyitható jegy felmutatásával utazzon. Ennek azonban akkora sikere lett, hogy az utasok kérésére a MÁV tovább fejlesztette ezt az opciót, és minden belföldi vonatra kiterjesztette ezt a lehetőséget. Az interneten váltott e-vonatjegyek továbbra is három százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg. A fejlesztéstől a papírmentes, digitális jegyváltás népszerűbbé válását várja a vasútvállalat. A MÁV e-vonatjegyet a MÁV START internetes oldalán lehet megvásárolni, és a sikeres tranzakció után a letöltött PDF formátumú jegyet kétféleképpen lehet felhasználni.

Egyfelől a felmutatásnak egy alkalmas módozata a kinyomtatott papír alapú formája, ekkor azonban ügyelni kell arra, hogy a nyomtatás jó minőségben történjen, méretváltoztatás nélkül.

Ami azonban most számunkra érdekes és a későbbiekben bemutatásra kerül, az a felmutatásnak egy másik módja, ami valamilyen technikai eszközön történik. Lehet ez okostelefon, táblagép vagy laptop, a lényeg az, hogy a kijelző képes legyen a QR-kódot legalább 160×160 képpontban megjeleníteni. Ez azért nagyon fontos, és azért is kell mindenképpen leellenőriznünk, mielőtt ezt az opciót választjuk, mert a QR-kód tárolja a jegyen szereplő összes adatot – tehát a jegy sorszámát, az utas személyazonosságát, a megfelelő utazási viszonylatot, a megfelelő kedvezményre való jogosultságot, az igénybe vett kocsiosztályt, valamint az érvényességi időszakot, illetve vonatra szóló jegy esetén a vonalkód segítségével azt is, hogy a megfelelő vonatot veszi-e igénybe az utas. A jegyellenőr az elektronikus úton felmutatott jegyet ezen QR-kód leolvasásával ellenőrzi, és amennyiben telefonunk nem alkalmas arra, hogy a megfelelő képpontban felbontsa azt, akkor az olvasója nem lesz képes igazolni, hogy a jegyünk érvényes, tehát jogosulatlan utazás révén pótdíj befizetésére kötelezhetnek minket.

Amennyiben kutyánkat is visszük magunkkal utazni, vagy a kerékpárunkat is szállítani kívánjuk, ezekben az esetekben is van lehetőség a vonatjegyüket elektronikus úton felmutatni, de ebben az esetben is mindenképpen a szállító nevét és születési dátumát kell feltüntetni, és ilyenkor is le fogja ellenőrizni a jegyellenőr a személyazonosságunkat.

Az otthoni nyomtatásról

A vonatjegy felmutatásának egyik, továbbra is opcionális felmutatási módja az A/4-es fehér lapra való kinyomtatás, amennyiben ez méretváltoztatás nélkül történik, jó minőségben, ez azonban közel sem annyira környezetkímélő megoldás.

2011 óta van rá lehetőség, hogy a vonatjegyünket az internetes jegyvásárlás után otthon nyomtassuk ki, és az online vásárlás 2012 decemberére került kibővítésre, ugyanis innentől kezdve az InterCity vonatokon és a gyorsvonatokon már nyomtatás nélkül, mobilkészüléken is fel lehetett mutatni. A vasúton utazók kívánsága volt, hogy a MÁV-START minden belföldi vonatra terjessze ki ezt a lehetőséget.

Számok és statisztikák

A statisztikák azt mutatják, hogy az előző évekhez képest egyre gyorsabban terjed az internetes jegyvásárlás. Ez azt jelenti, hogy 2016 októberéig majdnem 1,2 millió belföldi vásárlási tranzakciót hajtottak végre az internetes jegyvásárlási rendszerben, ebből kifolyólag az interneten történő vásárlás körülbelül 7,5 százaléka a teljes belföldi értékesítés egészében. Ebből 560 ezren otthoni nyomtatás módozatában vásárolták meg a vonatjegyüket, azonban az előző évekhez képest a mobilkészüléken történő jegyfelmutatók száma 47 százalékkal nőtt.

Az e-vonatjeggyel történő utazás szabályai

Egy igen fontos eltérés a jegypénztáron vagy automatán keresztül történő vásárlás és az elektronikus jegy között, hogy míg előbbit bárki szabadon megveheti függetlenül attól, hogy ki utazik, így akár szabadon át is ruházható, addig az utóbbit csak és kizárólag az használhatja fel, akinek a nevére lett megvásárolva. Az online vásárlás során meg kell adnunk a nevünket, illetve születési dátumunkat, és később a vonaton a jegyellenőr mindenképpen igazoltatja majd személyazonosságunkat, tehát amennyiben mi egy ránk ruházott, de nem a mi nevünkre szóló jeggyel utazunk, akkor az a pótdíj befizetését fogja maga után vonni. Ez azt jelenti, hogy ha mi mégsem utaznánk, de testvérünk, párunk, szüleink igen, még nekik sem lehet átadni a jegyünket.

Ha telefonunkról kívánjuk felmutatni a vonatjegyünket, és amennyiben eszközünk lemerült, lefagyott, akkor jogosulatlanok vagyunk az utazásra, nem is fogják elfogadni, ha szóban tájékoztatjuk a jegyellenőrt a problémáról, ugyanis a jegy vásárlója felelős azért, hogy gondoskodjon a felmutatásra alkalmas eszköz megfelelő állapotáról.

Az elektronikus vonatjegy csak a feltűntetett időintervallumban érvényes, tehát amennyiben eltolódik az utazás időpontja, akkor új jegyet kell vásárolni, az előző árát pedig vissza lehet téríteni. Egy megkezdett utazás a következő nap 3:00-ig fejezhető be.

Arra is figyelmet kell fordítani, hogy az e-menetjeggyel az utazás megszakítása nem megengedett.