Jegyértékesítés

A NEJP nem csak az utas médián megtestesült termékértékesítést támogatja. Éppen ezért a NEJP mobil termékek és alkalmazások alrendszer körébe tartozó, virtuális utas médián megjelenő közlekedési díjtermékek kezelését és használatát ezen modul biztosítja.

A NEJP MA három alaptermékre épül:

Helyi mobiljegy

Elsősorban az időalapú jegyek ideális megvalósítási platformja, de jól használható a vonaljegyek elektronikus megoldásaként is. NFC technológiára építő megoldással (ott ahol a járművek NFC matricával felszereltek) okos telefonon futó mobil alkalmazással, vPOS fizetéses rendszermag kerül kialakításra, amely később egyéb helyi termékek integrálását is lehetővé teszi. Az üzleti modellben a viszonteladóként megjelenő NMF Zrt. az elszámoláshoz az NMFR számlázási és elszámolási rendszerét használja fel.

Vasúti mobiljegy

Alapját alapvetően a MÁV online jegyértékesítési interfészének mobil alkalmazáson keresztüli megjelenítése és mobil fizetési megoldással történő integrálása képezi. A mobil alkalmazás, tehát a minősített vasúti kereső-, és tarifáló motort használja fel. Az ellenőrzéshez QR kódot és vizuális jegyinformációt jelenít meg az okos telefonok kijelzőjén. Az üzleti modellben viszonteladóként megjelenő NMF Zrt. az elszámoláshoz az NMFR számlázási és elszámolási rendszerét használja fel.

Helyközi közúti mobiljegy

A helyközi (távolsági, regionális, elővárosi) rendszerben alkalmazható viszonylati jegyek értékesítését ellátó rendszer a NESZIP Transmodel adattáraira építve és a NESZIP utazástervező képességeit felhasználva központi tarifáló motorral kialakított mobil alkalmazást biztosít az okostelefonokra. A fizetési megoldáson túl az ellenőrzési metodika és alkalmazás (szintén okos telefon platformokra kialakítva) is a rendszer része.

A NEJP Közlekedési Kártya és a NEJP mobil termékek és alkalmazások modulja is megköveteli egy alkalmazás kezelő alrendszer működését. A NEJP alkalmazás és azonosító kezelő központ az alkalmazások azonosítását, leképzését, életútját és nyilvántartását kezelő rendszer. Ugyanez a modul tart kapcsolatot az IOP-GWhez tranzakcionálisan kapcsolódó elektronikus jegyrendszerekkel azért, hogy az interoperábilis díjtermék hordozók azonosítóit (valós és virtuális utas médiák, mobilalkalmazások virtuális jegyei) egy közös csatornán és leképzésben tudja átadni az IOP-GW modulnak.

A NEJP a közösségi közlekedési jegyrendszer, a viteldíjbeszedés központi rendszermoduljait, technológiai alapjait, adatbázisait és szolgáltatásait tartalmazó NESZIP modul. Magában foglalja a jegyrendszerek üzemeltetéséhez szükséges elszámoló és alapadat részrendszereket, az országos közlekedési kártyarendszert, a jegyrendszerrel kapcsolatos mobil alkalmazásokat, az interoperábilis díjtermékek átjárhatóságát biztosító modulokat és a központi bevétel regisztráció adattovábbítás moduljait. A NEJP része továbbá az egységes és átjárható, országos jegyrendszer megvalósításának kommunikációjához szükséges biztonsági-, és alkalmazásmenedzsment is.