Volán

A VOLÁN szakma közösségi közlekedés ITS fejlesztésére a Regionális Operatív Program keretében a 2009-2012 évek közötti viszonylatban nyílt lehetőség.

A területet érintő további fejlesztés volt az, hogy megkezdődött a NEK kártyák kibocsátása. A referencia architektúrán (lásd. 4. ábra) zölddel jelölt területén a megtörtént fejlesztések tartalmaznak olyan elemeket, amelyek a jelenlegi NESZIP szintjén már alkalmazhatók. Az ITS fejlesztéseket már Transmodel alapokon az TransXChange és a SIRI interfészek beépítésével kellett elvégezni. A NESZIP és NEJP kiterjesztése során viszont szükséges az eddigi elkészült ITS modulok integrálása, és esetlegesen azok konszolidálása is (a nem illeszkedő részek cseréjével). Továbbá teljes körűvé tenni a vállalati és a végberendezés szintű modulok felszerelését minden közösségi közlekedési szolgáltatónál.

Az átjárhatóság, vagy az interoperabilitás biztosítja azt, hogy a különféle közszolgáltatók saját rendszerei között a felhasználók szabadon tudjanak mozogni, így nem szükséges például külön a Volán, külön a MÁV, vagy külön a BKK rendszereibe belépniük, mert az interoperábilis platformon keresztül bármely közlekedési közszolgáltató rendszerét és szolgáltatásait igénybe tudják venni.