Mi a RIGO?

rigo

Mára már számtalan közlekedéshez szükséges eszköz áttért az elektromos formákra. A Budapesti Közlekedési Központ sem szeretne lemaradni, a fővárosi tömegközlekedés a RIGO-val szeretné elektronizálni az emberek mindennapos utazását.

Mi is az a RIGO?

A környező országokban már hosszú ideje a tömegközlekedés egyik alappillére ez a rendszer, amely egy csipkártyával igazolja az utas járműhasználati jogosultságát. És hogy miért pont RIGO? A BKK elmondta, hogy a rigó épp olyan csipogó hangot ad ki, mint amilyet a jegyérvényesítő készülék fog kiadni az érvényes kártya hozzáérintésekor.

A RIGO beszerzéséhez először is az online felületen lesz szükséges regisztrálni, ahol meg kell adnunk az adatainkat, illetve fel kell töltenünk a fényképünket. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor ebben a rendszerben tudjuk megvásárolni a különböző bérlettermékeket. Természetesen itt is tudunk kedvezményes bérleteket vásárolni – mint például diákoknak szóló bérletet, nyugdíjasoknak szóló bérletet, díjmentes utazásra érvényes bérletet…stb. Az általunk kiválasztott bérlet árát pedig az adategyeztetés után egy automatikus tranzakció által tudjuk kifizetni, ugyanis minden RIGO felhasználónak rendelkeznie kell egy, a kártyához kötött számlával a sikeres vásárlások érdekében. Amennyiben nincs módunk vagy szándékunk arra, hogy a kártyához kötött számlán keresztül vásároljuk meg a bérletet (vagy helyesebben mondva, töltsük fel a RIGO kártyánkat), akkor ezt lehetőség lesz megtenni a BKK személyes ügyfélszolgálatán, mobiltelefonon, esetleg az új BKK automatákon keresztül is.

A papírra nyomtatott bérletek ideje tehát leáldozóban van, ugyanis az elektronikus jegyrendszer elindulásával ezek fokozatosan megszüntetésre kerülnek.

Az ellenőrizhetőségéről

Az új rendszerrel nyilvánvalóan a jegy- és bérletellenőrzést is meg kell reformálni. A BKK tervei szerint a metró és HÉV állomásokra körülbelül 800 automatikusan működő kaput fognak telepíteni, azonban a kapuval nem lezárható állomásokra több mint 530 érvényesítő készüléket terveznek kihelyezni. A rendszer részeként mintegy 2500 járműre 10 ezernél is több új érvényesítő készülék kerül, emellett az ellenőrök 600 darab hordozható kézi készüléket kapnak majd, amelynek segítségével ellenőrizhetik a RIGO kártya érvényességét és az adatokat. A BKK szerint ezáltal gyorsabban és hatékonyabban tudják majd végezni a munkájukat az ellenőrök, azonban ha az időt nézzük, mint fő szempontot, akkor ez az állítás némi problémába ütközik. Ma, a jelenlegi rendszerben a BKK jegyellenőr szemrevételezéssel ellenőrzi utazásunk jogosultságát, aminek köszönhetően egy ellenőr egy másodperc alatt 4-5 utas bérletét is képes ellenőrizni. Ezzel szemben a RIGO rendszerében sokkal hosszadalmasabb lenne az ellenőrzés folyamata.

Első lépésben ugyanis az ellenőrnek meg kell néznie, hogy a kártya tulajdonosa azonos-e a kártya használójával, amihez a fényképet látnia kell. Ezután elektronikus eszközzel le kell olvasnia a kártya adatait, majd meg kell várnia a központi adatbázisból érkező adatokat. Ezzel két probléma is van. Egyfelől sokkal hosszadalmasabb, mint a hagyományos, ma is használt folyamat, másfelől pedig folyamatos internetkapcsolatra van szükség.