bkk busz

A BKK digitális bérletének tesztje

Nagy lépést tett előre a Budapesti Közlekedési Központ a digitális bérletek bevezetésével 2017 nyarán…

A metróbejáratoknál álló jegyellenőröknek nem kell ezentúl az érvényesség dátumát nézni, ezáltal sokkal gyorsabban történhet az emberek beléptetése, valamint könnyebben elkerülhető a potyázó utasok beengedése is. Tehát ez a reform roppant előnyös. Legalábbis az elméletben. Most pedig azt is megtekinthetjük, tényleg ilyen előremutató-e a gyakorlatban.

A BKK digitális bérleteiről

A koncepciója valóban rendkívül átlátható. Pozitívuma, hogy nem is kell folyamatos internetkapcsolat a weboldal megnyitásához, csupán arra kell ügyelnünk, hogy ne állítsuk le a böngészőt, valamint ne ürítsük ki a telefonunk memóriáját. Ha ezeket az apró szabályokat betartjuk, akkor a 24 órán át belépve maradunk a bérletünk oldalán, ezt követően a rendszer biztonsági okokból kiléptet, tehát a bejelentkezést naponta meg kell ismételni.

Az ellenőrzése roppant egyszerű. Természetesen fel van tüntetve rajta a lejárati dátuma is, de az ellenőrök munkáját az könnyíti nagyban, hogy amennyiben a bérlet érvényes, akkor zöld színű a képernyő, ha pedig már érvényét vesztette, akkor piros. Hogy a színekkel visszaélve ne lehessen kijátszani egyszerűen képernyőfelvételek készítésével, ezért a BKK egy mozgó piros villamos animációval is ellátta a digitális bérletet, amely néhány másodpercenként áthalad a képernyőn, valamint egy pontos időt jelző digitális óra is felfedezhető rajta. Emellett természetesen QR-kóddal is el van látva, ami a védelem maximalizálását szolgálja. A digitális bérlet használójának is kötelezettsége, hogy személyi igazolványát, vagy diákigazolványát felmutassa az ellenőrzés során, noha ez az eddigi tapasztalatok alapján kevésbé ellenőrzött tényező.

Hogyan vásárolható meg?

A vásárlás legelső lépése nyilvánvalóan a weboldalon történő regisztráció, ahol olyan adatokat kell megadnunk, mint a felhasználói nevünk, teljes nevünk, e-mail címünk és jelszavunk. Arra különös figyelemmel kell ügyelni, hogy a nevünket véletlenül sem szabad elgépelnünk, mert a későbbiekben nincs lehetőség módosításra, hiszen így könnyedén vissza lehetne élni a rendszerrel.

A sikeres regisztrációt követő bejelentkezés során találunk egy listát, amely az online megvásárolható bérletek típusait tartalmazza. Jelenleg vásárolható 24 órás, 72 órás bérlet, heti jegy, 15 napos illetve 30 napos bérlet is. A felületen találhatunk egy felhasználó hozzáadása opciót is, amely azért hasznos, mert egy adott fiókból meg lehet vásárolni a már regisztrált felhasználóknak is a bérletet, így tehát egy szülő például a gyerekeinek is meg tudja venni a bérletét.

Mit szólnak az ellenőrök?

Az elméletben az ellenőrzés roppant egyszerű. Mindösszesen négy lépésből áll a folyamat: a bérlet színe, a mozgó villamos, a QR-kód leolvasása, a fényképes igazolványkép ellenőrzése. A gyakorlatban azonban a gördülékenység és egyszerűség még vitatott. Egy, a digitális bérlet piacra dobását követő napon elvégeztek egy tesztet, hogy felmérjék, mennyire készítették fel az ellenőröket a metróbejáratoknál. Az eredmény sokszínű lett.

A Corvin-negyednél az ellenőrnek fogalma sem volt arról, mivel találkozott szembe, a Kálvin téren ugyan ez történt. A Kálvin tér M4-es bejáratánál az ellenőr már nagyon is jól tudta, miről is van szó, megnézte az elhaladó villamost, noha QR-kódot és igazolványt nem kértek. Ezután több helyen megpróbálták leolvasni a QR-kódot, de a rendszer még nem működött, míg végül Deák Ferenc térnél sikeresen beolvasták a kódot, de igazolvány itt sem kértek.

Összességében tehát a digitális bérletek nagyszerű lehetőséget biztosítanak az ellenőrzés folyamatának gördülékenyebbé tételéhez, azonban számos olyan hiba felmerült, amely mindenképpen javításra szorul, hogy a rendszer az utazóknak és a BKK-nak is egyaránt hasznos és biztonságos legyen.